Redaktorius: 869555966

2008 m. rugpjūčio 24 d., sekmadienis

Gaivus kūno kvapas gali kainuoti sveikatą?

Šalies žiniasklaidoje neseniai pasirodė pranešimas: britų mokslininkų atlikti tyrimai sukėlė įtarimą, kad dezodorantai, be kurių šiandien sunkiai išsiverstume, gali sukelti krūties vėžį.
Apie dezodarantų žalą prabilta ne pirmą kartą – gydytojai kalbėjo, kad jie gali sukelti odos alergiją, be to, užsikimšus plauko folikului gali susiformuoti cista. Tačiau panašu, kad žmonės apie galimas pasekmes žino nedaug, nes dezodorantų – ypač antiperspirantų, perka tiek pat, o vasarą netgi daugiau.

Ką mums siūlo prekybininkai

Visų pirma, kuo skiriasi dezodorantai nuo dezodorantų antiperspirantų? Kosmetines priemones reklamuojančiuose internetiniuose puslapiuose rašoma, kad dezodorantai prakaitavimo nestabdo, tik panaikina nemalonų kvapą, tad juos prekiautojai siūlo rinktis tiems, kieno prakaito kvapas nėra itin stiprus. O jei norima atsikratyti ne tik nemalonaus kvapo, bet ir sumažinti prakaitavimą, puikiai tiks antiperspirantai, kuriuose yra metalo druskų. Jie slopina ilgalaikį prakaitavimą, patikimai sumažina prakaitavimą ir apsaugo nuo nemalonaus kvapo.
Dar geriau rinktis dezodorantus su antibakteriniais priedais – stabdo mikroorganizmų, visų blogybių pradininkų, dauginimąsi.
Tačiau nereikėtų aklai tikėti viskuo, ką apie dezodorantų privalumus pasakoja prekybininkai. Nereikėtų pamiršti ir to, kad dezodorantai su antibakteriniais priedais sunaikina ne tik "blogas", bet ir "geras" bakterijas, todėl gali susiformuoti odos disbakteriozė ir susidaryti disbalansas tarp įvairių bakterijų rūšių. Taip pat vienas iš tokių metalų, kurio yra antiperspirantuose(paprastuose dezodorantuose jo yra mažiau), pasak britų mokslininkų neseniai atliktų tyrimų, gali įtakoti krūties vėžį ar netgi sukelti šią ligą.

Vėžį sukeliantis metalas – aliuminis

Britų mokslininkai, pastebėję, kad viršutinėje išorinėje krūties srityje, arčiau pažasties, navikai atsiranda dažniau nei kitose krūties srityse pradėjo tyrimus. Mat atsirado hipotezė, kad krūties vėžiui vystytis įtakos gali turėti asmens higienos priemonės.
Iš pradžių mokslininkai pradėjo tirti į dezodorantų sudėtį įeinančius konservantus. Neradę įrodymų, kad jie gali didinti vėžio atsiradimo riziką, susidomėjo į dezodorantų sudėtį įeinančio aliuminio poveikiu organizmui. Pastebėta, kad dažnai naudojant dezodorantus antiperspirantus pažasties srityje padidėja aliuminio koncentracija, kuris, patekęs į žmogaus kūną padeda vystytis vėžiui.
„Iki šiol aliuminis nebuvo laikomas vėžį sukeliančiu metalu, tačiau dabar jo poveikis krūties vėžiui jau nustatytas“, - interneto portalui „delfi“ pasakojo Onkologijos instituto Vėžio biologijos laboratorijos vedėjas dr. Kęstutis Sužiedėlis.
Dar didesnis susidomėjimas aliuminiu kilo ištyrus krūties navikų cheminę sudėtį. Paaiškėjo, kad juose gerokai padidėjusi aliuminio koncentracija. Kuo navikas būdavo arčiau pažasties, tuo aliuminio koncentracija jame buvo didesnė.
Pasak gydytojo K. Sužiedėlio, tvirto pagrindo susieti dezodorantų vartojimą ir krūties vėžį nėra, tačiau įtarimai, kad jų cheminė sudėtis gali turėti įtakos ligai, lieka. Taip pat medikas patarė dezodorantų kolkas neatsisakyti, bet nebenaudoti jų iš karto po skutimosi. Mat pastebėta, kad medžiagos geriau įsisavinamos, jei pažastys yra ką tik nuskustos.

Gausiai prakaituojantiems tinka rūgštis

Mažeikių ligoninėa gydytoja dermatovenerologė Adelė Petrošienė sakė, kad apie mokslininkų sukeltą įtarimą, jog dezodorantai gali sukelti krūties vėžį, dar negirdėjo, tačiau atvejų, kai šie sukelia odos alergiją pasitaiko ne vienas.
„Pažastų oda itin jautri, todėl neteisingai naudojantis dezodorantais gali kilti problemų. Tarkim, jei dezodorantas purškiamas prieš tai nenusiprausus, ant nešvarios odos, jis užkemša prakaito liaukų latakėlius ir gali sukelti pūlingą odos uždegimą. Taip pat vartojant priemones nuo prakaitavimo reikėtų vengti saulės spindulių, mat kai kurie dezodorantai chemiškai reaguoja su jais, todėl po pasideginimo saulėje ant odos gali atsirasti pigmentinių dėmių, kurios dings tik po kelių savaičių“, – pasakojo odos gydytoja.
A.Petrošienės taip pat paklausėme patarimo, ką daryti tiems žmonėms, kurie gausiai prakaituoja, bet norėtų išvengti dezodorantų antiperspirantų žalos.
Gydytoja patarė ieškoti liaudiškų gydymosi metodų. Tam, pasak jos, puikiai tinka actas ar citrinos rūgštis. O jei be dezodoranto neišsiverčiama, geriau jį pirkti vaistinėje, kur prekės yra testuotos ir mažesnė tikimybė, kad sukels odos alergiją.

Belieka laukti ir „kvepėti“


Kol aliuminio poveikio tyrinėtojai bando įrodyti, kad šis metalas į organizmą pateko per dezodorantus, nusprendėme pasidomėti, kiek apie dezodorantų ir antiperspirantų žalą yra informuoti mažeikiškiai.
Susisiekėme su didžiausiomis kosmetikos parduotuvėmis Mažeikiuose: „Drogas“, „Jums“, „Eurokos“ ir sužinojome, kad tiek dezodorantus, tiek antiperspirantus mažeikiškiai perka tiek pat, kiek visada, o vasaros metu, kai gausiau prakaituojama, prekybininkai jų parduoda netgi daugiau.
Iš dezodorantų perkamumo galime spręsti, kad mažeikiškiai apie mokslininkų sukeltą įtarimą, kad dezodorantai gali sukelti krūties vėžį, dar negirdėjo arba kolkas girdėjo tik nuotrupas.
Ir nors mokslininkai aliuminio ir krūties vėžio priklausomybės dar negali įrodyti, jie šia hipoteze neabejoja ir ketina ją patvirtinti eksperimentais. Tačiau išsamesniems tyrimams kol kas stinga pinigų.
Tad mums belieka dvi išeitys: arba laukti ir toliau kvepintis dezodorantais antiperspirantais, guodžiantis, kad jie nesukelia krūties vėžio, arba laukti ir...dvokti prakaitu.
Tai, pasak A.Petrošienės, tinka tiems, kurie paniškai bijo mirtinos ligos.

5 komentarai:

zina rašė...

galite isigyti naturaliu dezodorantu paskambine vienai is
www.harmonija.visiems.lt klubo nariu.

Linas rašė...

Gerb, Zina,
ar natūralus - reiškia, kad nekenksmingas?
Amonio alūnas, turintis savyje aliuminio, taip pat yra natūralus produktas - mineralas, randamas gamtoje. Bet tai nereiškia, kad jis nekenkia. Juolab, kad tyrimai rodo jo kenksmingumą.
Žaliosios musmirės irgi yra natūralus produktas. Ar jūs jas valgote? :-)

Martyna rašė...

Nesupratau - tikimybę susirgti krūties vėžiu didina tik antiperspirantai, ar ir adezodorantai?

Kruties vezys rašė...

tikimybę susirgti krūties vėžiu didina ir tas ir tas ;)

ĮveikVėžį.lt rašė...

Tiesa, kad dezodorantai, turintys nepatikimų medžiagų savo sudėtyje gali turėti įtakos krūties vėžiui, todėl geriausia prevencinė priemonė yra rinktis natūralią ir saugią kosmetiką.

Renginiai