Redaktorius: 869555966

2008 m. rugsėjo 7 d., sekmadienis

Maitinimas mokyklose: senesnių kartų tvarkai sakom „Viso gero!“

Kas labiausiai įsimena iš mokyklinių laikų? Pradinių,pagrindinių, vidurinių mokyklų, gimnazijų pirmame aukšte jaučiamas valgykloje gaminamo maisto kvapas. Tačiau šiais laikais maitinimo sistema yra kiek pakitusi nei ankščiau. Pažvelgus keliasdešimt metų atgal sužinome,kad Lietuvos mokyklose mokiniai gaudavo maistą už talonus, valgiaraštis nebūdavo platus,valgyklų darbuotojai- nemandagūs ir pikti,maistas- be skonio, ką jau kalbėti apie jo išvaizdą,.O kaip yra dabar?

„Kartą maltinuke radau mažą stikliuką. O mano bendraklasis arbatoje aptiko dešimties centų monetą“,- su ironiška šypsena pasakoja dvyliktos klasės moksleivis. Tokių dalykų valgyklose pasitaiko dažnai, mat maistas yra gaminamas ne dešimčiai, o beveik tūkstančiui, o vietomis ir didesniam skaičiui žmonių. Bet ar tai pasiteisinimas?


„Nuo praeitų metų gėrimus mokykloje pilsto į vienkartinius indus- mums tai visai nepatinka. Taip pat, valgykloje kasmet kyla kainos ir kuo toliau, tuo mažiau norisi valgyti mokykloje būtent dėl šios priežasties.Dar viena problema yra ta, kad trūksta sėdimų vietų ir mažų šauštelių.“,-paklausta apie mokyklos maitinimo problemas atsako devintos klasės mokinė.Iš šių kalbų atrodo, kad mokyklų valgyklose nieko gero. Tuomet kodėl čia kiekvieną pertrauką matome daugybę valgančių mokinių?

„ Manau todėl, kad maistas yra skanus.Taip pat džiugina, kad valgykloje galima nusipirkti įvairių skanėstų, tokių kaip šokoladukai,bandelės. Asmeniškai aš džiaugiuosi, kad mokykloje nepardavinėja traškučių. Taip pat smagu, kad valgyklų darbuotojai sukasi gana greitai- netenka ilgai stovėti eilėje“,- pasakoja dešimtokas. Tačiau kalbinant jaunuolį toliau, šis prasitaria, kad meniu nėra itin platus: kone kas antrą dieną kartojasi tas pats maistas. Tik kartais, sako jis, vis atsiranda šio to skanaus- blynelių su bananais, keptų bulvyčių ar picų.

Pasidomėjus, kas atsakingas už valgiaraščio sudarymą, sužinome, kad jį sudaro vedėja, o patvirtina mokyklos direktorė. „Bet negalima teisti mūsų vedėjos dėl nedidelio pasirinkimo, nors aš nuoširdžiai manau, kad rinktis mokiniams tikrai yra iš ko- būna ir sriubos, ir pora rūšių karšto maisto, ir salotų, vaisių, sūrelių, ką jau kalbėti apie bandeles, šokoladukus ir kitas užkandas. Vedėja sudaro valgiaraštį pagal tai, kokį finansavimą gauname, kiek ir kokių mums atveža maisto produktų“,- paaiškina virėjų padėjėja. Taigi, nusiskundimus moksleiviai gali siųsti tiesiai į miesto savivaldybę- mokykla nieko pakeisti negali.

„Valgykloje dirbame keturios- vedėja, dvi virėjos ir viena padėjėja. Spėjame ir susitvarkome puikiai. Asmeniškai aš čia dirbu penkti metai ir neturiu kuo skųstis- niekada nesusidūriau su vagystėmis, per dideliu darbo krūviu ar nekultūringais moksleiviais.Tiesa, vienas dalykas erzina: moksleiviai nesugeba nusinešti indų į tam skirtą vietą, kad ir kaip to prašome. Štai, net teko prikabinėti užrašų „Ačiū, kad nusinešate indus“. Bet ir šie neveikia“,-numoja ranka valgyklos darbuotoja.

Valgykloje karšto maisto kainos yra nuo vieno iki penkių litų. Norint sočiai pavalgyti ir atsigerti moksleiviui pakanka turėti keturis litus. Tačiau, atsižvelgiant į tai, kad moksleiviai valgo kasdien, suprantame, kad aštuoniasdešimt litų per mėnesį vien už maistą nėra labai pigu.

Yra problemos sprendimas.„Mokiniams nemokamas maitinimas skiriamas pagal rajono savivaldybės tarybos patvirtintą kreipimosi dėl socialinės paramos mokiniams tvarką: nuo mokslo metų pradžios iki kalendorinių metų pabaigos ir nuo kalendorinių metų pradžios iki ugdomosios veiklos mokykloje pabaigos. Mokiniams išdalijami mėnesio talonai. Talone nurodoma mokinio vardas, pavardė ir mėnesio diena. Kiekvieną dieną vedamas internetinis nemokamo maitinimo žurnalas.”,-taip apie nemokamą maitinimą rašo vienos mokyklos internetinėje svetainėje.
Talone būna penki litai keturiolika centų, už kuriuos socialiai remtinas jaunuolis gali pirkti viską, išskyrus kramtomąją gumą. Nemokamą maitinimą gaunanti vienuoliktos klasės moksleivė nesiskundžia- sako, kad šios sumos pakanka sočiai ir skaniai pavalgyti. “Taloną išleidžiu kasdien, nes kitaip pinigai “nuplaukia” nepanaudoti. O mokyklos maistas man labai patinka, dar neteko susidurti su neskaniu ar prastai paruoštu patiekalu”,- teigia ji.

Išvada viena- maitinimo sistema dabar- patobulėjusi.Yra ir minusų, ir pliusų, tačiau galutinai viską susumavus matome, kad visi patenkinti: mokiniai džiaugiasi skaniu maistu, valgyklos darbuotojai- gera darbo vieta, o rajonų savivaldybės- gyvenimu be skundų.

Kaišiadorių rajono laikraštis

"Atspindžiai"




Bor.

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

"Taip pat džiugina, kad valgykloje galima nusipirkti įvairių skanėstų, tokių kaip šokoladukai," Jau nuo praėjusių metų gimnazijoje nepardavinėja jokių šokoladukų pagal praeitais metais išleista įstatima kuriame buvo uždrausta juos pardavinėti mokyklos valgyklose...


P.S.Bor. turėtum žinoti kaip valgyklos senbuvė. ;DDDD

Anonimiškas rašė...

jau tik nesvaik, ne uzdrausta, o nerekomenduojama. Kaip maltinukaz, turetum zinot

Anonimiškas rašė...

Na bet faktas yra tas jog mūsų mokykloje(gimnazijoje) šokoladukų nepardavinėja.

Renginiai