Redaktorius: 869555966

2008 m. rugsėjo 4 d., ketvirtadienis

Po pamokų- kompiuteris ir televizorius?

Mokslo metų pradžia- nelengvas laikotarpis visiems- ne tik moksleiviams, bet ir tėvams, kurie kas rytą turi keltis kartu su savo atžala, rūpintis, kad šis mokytųsi, ir tinkama linkme nukreiptų savo veiklą. Dažnas tėvas džiaugiasi, kad vaikas mokosi- o ko daugiau norėti? Mokykla, namai, televizorius, namų darbai, knygos, miegas, mokykla,namai,... ir taip be galo. Monotonija, tiesa? Tačiau ar yra kita galimybė?

Neformalus ugdymas?

Iškyla klausimas- kas tai? „Neformalus ugdymas- kryptinga veikla, kuria, plėtojant jauno žmogaus asmenines, socialines ir edukacines kompetencijas, siekiama ugdyti sąmoningą asmenybę, sugebančią atsakingai ir kūrybingai spręsti savo problemas ir aktyviai dalyvauti visuomenės gyvenime. Jaunimo neformalaus ugdymo praktikoje yra svarbu ne tai, kaip pavadinami tam tikri dalykai, bet tai kas iš tikrųjų yra daroma“,- aiškina internetinė enciklopedija Vikipedija.

Daugiau žinomas neformalaus ugdymo principas yra meno ir sporto mokyklos. Laisvą laiką po pamokų įdomiai ir prasmingai moksleivis gali leisti mokydamasis groti, dainuoti, piešti, vaidinti šokti ar sportuodamas- kiekvienas pasirenka pagal tai, kas yra labiau priimtina. Tačiau ar visi tai gali sau leisti? Meno mokyklose pusmetis mokslo kainuoja nuo šimto penkiasdešimties litų iki trijų šimtų, taigi už metus tenka užmokėti nuo trijų iki šešių šimtų litų,o kur dar mokymosi priemonės-instrumentai, sąsiuviniai, apranga ir visa kita. Sporto mokyklas lankyti yra kiek pigiau, čia pusė metų užsiėmimų kainuoja nuo dvidešimties iki šimto litų.

Bet neformalus ugdymas- tai ne tik šios dvi įstaigos. Kuo toliau, tuo daugiau neformalaus ugdymo galimybių atsiranda septintų- dvyliktų klasių moksleiviams. Lietuvos Moksleivių Sąjunga(LMS), įvairios jaunimo organizacijos, labdaros fondai, studentų organizacijos savanoriško darbo pagrindu organizuoja seminarus, mokymus, stovyklas įvairiomis temomis- nuo Lietuvos istorijos, pilietiškumo, iki dabartinės jaunimo padėties visuomenėje, projektų rašymo, komandinio darbo, visuomeniškumo.Ir, kas yra šauniausia, tai dažniausiai nieko nekainuoja. Reikia tik domėtis, skaityti internetinius pasiūlymus, naujienas, aktyviai dalyvauti mokyklos, miesto veikloje ir norėti- pasiūlymų dalyvauti tokiuose mokymuose tikrai yra.


Mokykloje galima ne tik mokytis

Dar vienas būdas įdomiai ir smagiai leisti laisvalaikį mokiniui- popamokinė veikla mokykloje. Teatras, šokiai, piešimas, informacinės technologijos, ancamblis, choras, mokyklos laikraštis- pasirinkimas platus. Tik norėk ir veik! Taip pat, mokyklos turi savo savivaldas, parlamentus, tarybas, į kurias labai norėdamas gali pakliūti kiekvienas- kodėl gi savęs nerealizavus organizacinėje veikloje?


Tai,kas nemokama ir prieinama visiems

Su kiekviena diena vis populiaresnėmis tampa jaunimo organizacijos. Nesvarbu, kokia tai organizacija, visų jų veikla grįsta kūrybiškumu, organizavimu, naujomis pažintimis. Na, o jei jaunuolis neranda sau tinkamos organizacijos- gali įkurti naują- turint noro įmanoma viskas.


Tik norėk ir veik

Lankydamas vien mokyklą, dažnas jaunuolis gali pulti į didelę depresiją ir apatiją viskam. Kad taip nenutiktų, reikia paieškoti tinkamos terpės, kurioje galima save realizuoti. Na, o pasirinkimas išties didelis, tad- nesnauskite!



Kaišiadorių rajono laikraštis
"Atspindžiai"


Bor.

Komentarų nėra:

Renginiai