Redaktorius: 869555966

2008 m. lapkričio 13 d., ketvirtadienis

Sienų tepliotojas už pusę milijono


Vieniems jis eilinis sienų tepliotojas ir nusikaltėlis, kitiems – profesionalus „graffiti“ meno puoselėtojas, treti jį laiko tiesiog gatvių karaliumi.
„Susitikime devintą, neutralioje vietoje. Ateisiu, jeigu nieko neatsitiks. Jeigu kas nutiktų interviu metu, pasislėpsime kur nors tamsoje.“ Ruošdamasi į interviu mąstau, ar nereikėtų apsiauti patogios avalynės? O jeigu jis maniakas? O jeigu išties mums teks nuo ko nors sprukti? Iškart nuveju tokias mintis ir pabrėžiu sau, kad turiu labiau pasitikėti pašnekovais.
Devintą valandą pastebiu Zedą žingsniuojantį link manęs. „ Tu su aukštakulniais, palauk čia“. Gatvių karalius žaibiškai atsiduria prie parduotuvės sienos, dairosi aplink, o tada akimirksniu suraito savo parašą. Tik tada pastebiu link mūsų artėjančią, agresyviai nusiteikusią, piliečių grupelę. Pradedame greitai eiti į kitą gatvės pusę. „ Tau taip dažnai? Nepabosta gyventi baimėje?“ – sunerimusi klausiu pašnekovo. „ Tai mano kasdienybė, savotiškas postūmis į priekį, momentinė baimė“. Muštis nusiteikę jaunuoliai ima vytis, todėl kalbėtis daugiau nebegalime. Zedas subtiliai jiems parodo, kad turi ginklą, o pats išnyksta už kampo. Netrukus gaunu žinutę, kad jis manęs laukia prekybos centre. Išsigandusi skubu į prekybos centrą pratęsti interviu. Agresyviųjų piliečių aplink nebesimato.
Gatvių karalius nusiperka skardinę alaus. „ Tai ką tu matei, tik gėlytės. Tikrieji pavojai yra policija. Bijai prisiimti atsakomybę, sėsti į kalėjimą. Taip pat narkotikų prisipumpavę žmonės, kuriems nepagrasinsi net ginklu. Žinok, net sienos turi akis…Tu niekada nežinai kas tavęs laukia už kampo. Visada privalai būti budėjimo rėžime. “
Ieškome saugios vietos, kur galėtume pasikalbėti. Prisėdame parkelyje prie kultūros centro. „ Jeigu žinau, kad noriu padaryti – turiu padaryti. Nes kito karto nebebus. Psichologinis žaidimas su savimi. Apsidairau, laukiu kol nebus žmonių ir mašinų. Visada su savimi turiu ginklą, pistoletą, lazdą. Pistoletas legalus. Aš gal graffiti srity ir darau nusikaltimą, bet kitur aš esu normalus žmogus. “ Zedas intensyviai dairosi aplink, pro šalį praeina moteriškė vedžiojanti šunį, tačiau to užtenka, kad pašnekovas sunerimtų. „ Turime eiti į kitą vietą, čia nesaugu“.
Įsitaisome stadiono tribūnose. Zedas lengvai gurkšnoja alų.

Teko paišyti visoje Lietuvoje - Vilniuje, Kaune, Jonavoje, Alytuje, Palangoje , taip pat Ispanijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Vokietijoje, Austrijoje. Graffiti tai viso pasaulio kalba. Važiuoju apžiūrėti miestų, pasivaikščioti, tuo pačiu visada su savimi turiu reikiamą „amuniciją.“ Kartais keliauju su konkrečiu tikslu – piešti. Yra specialiai skirtos legalios vietos šiam menui, tačiau man jų neužtenka. Graffiti gimė gatvėje, tai gatvės menas. Jis praranda savo prieskonį, kai viskas yra legalu. Dažnai keliuosi labai anksti, kai visas miestas dar miega, kad galėčiau piešti. Uždėti parašą užtrunka vos keliolika sekundžių, o didesni darbai pareikalauja ne vienos valandos. – klausausi profesionalaus sienų tepliotojo kasdienybės. Kokia pinigų suma įvertintum savo padarytą žalą pastatams?
- Daug, tikrai daug pinigų. Gal pusė milijono. Esu sudėjęs daugiau nei dešimt tūkstančių parašų ir nupiešęs apie tūkstantį rimtesnių darbų. Tiesa, per aštuonis intensyvaus paišymo metus, nuo policijos rimtai teko bėgti vos tris kartus. Reikia viską gerai suplanuoti, turėti strategiją. - Graffiti tau yra būdas reklamuoti save, kodėl pasirinkai būtent šį? - Nežinau tai daugiau savireklama ar saviraiška, tai tėra azartas, kuris suteikia palaidumo ir laisvės pojūtį. Žinoma, galėčiau klijuoti lipdukus ar daryti trafaretus, tačiau man patinka būtent ši sritis. Aš nepadarau nieko apčiuopiamo, visa tai tik akims ir gal širdžiai. To nesulyginsi su televizijos ar radijo reklama. Pats populiarumas yra visiškai tuščias dalykas, kai kažką darai vien dėl reklamos, aš tai darau iš labai didelės idėjos. Mėgstu raides netradicinėse formose, erdvėse. - Nemanai, kad išaugsi iš šio „katės ir pelės“ užsiėmimo? - Tikrai ne, nuolat turiu naujų kūrybinių idėjų. Aš tuo gyvenu, graffiti mano kraujyje, visada. Kad ir kiek, ir ką bepieštum, visada žemėje bus lopinėlis kur dar tavęs nėra. Reiškia dar neatlikai visko iki galo. Žemė tai žaidimų aikštelė žmonėms. Ko nedarau, tai niekada nepaišau ant bažnyčių, muziejų, kapinėse. Nepiešiu genitalijų. Gyvenu normalų gyvenimą - esu tik paprastas vaikinukas žmonių jūroje, tikiu į Dievą, mokausi, dirbu. – žvilgteliu į laikrodį, dvylikta. Zedas pasisiūlo palydėti iki namų. Pakeliui sutinkame kitą agresyvių piliečių grupelę, todėl jam tenka sprukti, prieš tai išsakęs linkėjimą Lietuvos žmonėms „ Užteks vietos visiems ir viskam. Saviraiškoje, rasėse, skirtumuose tarp jų. Žmonės turi mylėti vieni kitus labiau, mes ne vilkai.“

13 komentarų:

Anonimiškas rašė...

kažkaip straipsnis neįtikino. kas jis? bin ladenas, kad taip visi žmonės pamatę gatvėje ima persekioti? su juokingu kostiumu vaikšto, kad po akimirkos atpažįsta praeivis? staigūs judesiai, sugebėjimas išnykti tamsoje. pzd... pats betmenas čia aprašomas, niekas kitas!!!

jeigu kažkoks vaikinukas taguoja sienas tai kiek keistai atrodo, kad bėgioja nuo visų. tageriai nebėga. jie padėję parašą, lėtai nueina.

absoliučiai visas vilnius yra nutaguotas "CABRT" [CABRIOLET] tagais. ir kad ir kur beeitum, rasi cabrioleto taga. tai aš laikau šiokia tokia meno išraiška, nes jis apėmęs visą miestą.

arba ant bardiūrų ties gatvės apačia parašyta kreida: "MAŽI MĖNULIO EŽERAI", "VĖJO NUPŪSTI KRANTAI". tai yra menas, o ne sienų paišymas. prancūzijoje graffiti mastai didesni, bet ir lygis kitas. tačiau europą lyginant su pietų amerika, o konkrečiau brazilija, kur šitas gatvės menas pulsuoja, tai lietuvoje sienos yra tik sugadintos ir nemačiusios gerų darbų. siūlyčiau tam Zoro pasidomėti brazilian street art. ir dar nuoširdžiai prašau negadinti sienų.

Anonimiškas rašė...

taip...Zedas paranojikas ;DD
visa Jonava tai žino
...Na bet visvien žmogus su tikslu paišo ;D

Anonimiškas rašė...

zedas...zedas...zedas yra karalius savo srities. ir visi tai zino. tik keista, kad pavydai kazkokie cia kazkam kyla, o galbut ir nekeista, juk lietuviai esame. o apie pirma komentara as tylesiu. matosi kad zmogus nesiorientuoja sioje srityje, jei jau gali CABRI vadinti CABRT cabrioletu :D ismok skaityt, ciuvas.

Anonimiškas rašė...

zmogus piesia, tai ka jis daro yra menas. o isnykti tamsoje irgi reik moket. kiekvienas writeris zino ka reiskia begt. o CABRI tai pats kvailiausias zmogus. tagas nera menas. kas is to,kad ant kas antros miesto sienos tavo vardas? visi tuo slykstisi...tai nereikalingas,tik CABRI suprantamas "MENAS",jei tai galima taip pavadinti...

Anonimiškas rašė...

durnius paskutinis, kurio gyvenimo tikslas - kuo daugiau prisikt pasaulyje... savo shudais sienas teplioja varda :DDD

Anonimiškas rašė...

Cabri paiso kuo daugiau ir kuo greiciau. Jis paiso kaip NY. Kuo daugiau pridarai tuo geriau. Nera cia taip blogai.

Anonimiškas rašė...

nu ce tai jo jo .. bet CABRI yra vaikas, mano draugas ji mate piesianti, jam gal 12-13 metu. jis mazvaikis, ir ne CABRT o CABRI ;DD bet jo tagas toks durnas pz.. ta R isvis durnai atrodo, lievos raides ;D raidziu nemoka.. nu krc bomberis mazas jis bl ;|

Anonimiškas rašė...

Visiskai nepritariu paskutinaim komentarui.
Cabri 12m? nejuokauk... Ten buvo tiesiog vaikas koks, paemes galbut pirma karta dazus i ranka ir uztagines. O uztagino jis Cabri manyciau todel, jog tam vaikui, Cabri tiesiog patinka.. Jis mato kiek daug Jo tagu yra mieste, o ju pastaraiseis menesiais vel pataugejo.. Ir ne tik tagu, bombu nemazai atsirado. Jus galit ji myleti, galit jo nekesti, mano manymu jam tai nesvarbbu, jis vistiek pies kur nori ir kada nori.

O apie Zeda tai ka galima pasakyti, jis tikrai karalius, bet galbut ne visi tai nori pripazinti, taciau jau taip yra... Jis tikrai vienas geriausiu. Noretusi matyti daugiau jo darbu.

Anonimiškas rašė...

koks cia menas? koks karalius?
apgailetina...rasineja tik savo ta carbi cabri...
geriau ka nors grazaus nupiestu..bet kur jau, nesugeba turbut nieko...apgailetinas tepliotojas..tokiam reiketu tokia bauda uzmest ir dar liept visas sienas perdazyt, tada paziureciau, ar jam dar kiltu noras tepliot ta savo cabri visur...
pyyp kad ji, nusibodo jau tie tepliotojai!!!!!!

Anonimiškas rašė...

"cabrioleto taga" ;DDDDDD

Teodoriux rašė...

ai nu tai jei piesia koki gera grafiti tai suprantu bet jei teplioja sienas visokiais bybiais atsiprasant ir jei pagauna ka nors tai tegul visa rajona nuvalo.

Anonimiškas rašė...

Sutikciau uzmusciau ta pidara Cabri, suka visur jo terliojimai, bent nupieshtu ka nors padoraus. Gal jam uzsiciklino, anksciau XYu rase dabar pavadino "Ta daikta" moderniau Cabri :))) Tokius gandonus Cabri reikia apipilt benzinu ir padegti arba rankas nukapoti

Anonimiškas rašė...

Sutikciau uzmusciau ta pidara Cabri, suka visur jo terliojimai, bent nupieshtu ka nors padoraus. Gal jam uzsiciklino, anksciau XYu rase dabar pavadino "Ta daikta" moderniau Cabri :))) Tokius gandonus Cabri reikia apipilt benzinu ir padegti arba rankas nukapoti

Renginiai