Redaktorius: 869555966

2008 m. vasario 29 d., penktadienis

Pertraukti dienoraščiai

Labas vakaras, gerbiami (ne)oficialaus pertraukos tinklaraščio skaitytojai. Tai pirmas mano įrašas čia (dabar turėtų nuskambėti garsūs plojimai), tačiau jis ne apie mane, todėl tik pateiksiu kelias nuorodas apie save: pertrauka.lt; besimokant.blogspot.com. O dabar prie esmės.

Pertraukos dienoraščiai. Padariau tokį "tyrimą" neturėdamas ką veikt ir žiūrėdamas Simpsonus (vargšas Nedas.. :( ). Suskaičiavau žodžius jūsų paskutiniuose (nuo: 2008-02-26 11:15; iki: 2008-02-29 13:47) 20 dienoraščių (nebijokit, ne mintinai, tam Excelis yra). Rezultatai čia:
Pavadinime vidutiniškai yra 0.65 žodžio (6.4 raidės)
Turinyje vidutiniškai - 19 žodžių (157.1 raidės)
Kūrinius rašome ilgiausius, o dienoraščiui teskiriame 19.65 žodžio. Didelė dalis dienoraščių tėra padrikas žodis (ar netgi visi trys), kurie skaitytojui visai nieko nereiškia. Norint suprasti įrašą reikia tiesiogiai prašyti autoriaus, kad jis jį paaiškintų (jei jis išvis turėjo prasmę). Galima sakyti, kad tokie dalykai mene - pliusas (visos simbolinės prasmės, alegorijos, etc.). Dienoraščiuose, tai - skaitytojo laiko gaišimas. Dienoraščiai (laužosi man liežuvis su tuo dienoraštis vis tiek, tinklaraštis labiau tiktų čia, bet jei jau taip pasivadinot...) turi būti aiškūs. Žinoma, nebūtina visko pasakyti tiesiai šviesiai, tačiau, kažką pasakyti būtina.

Pavyzdžiui:

jūroj supas daug laivų dienoraštyje vienas žodis: "pups". Kokia šio įrašo tema? Prasmė? Tikslas? Atsakymai tikriausi slypi kažkur anapus. O jei parašius:
Mano kieme gyvena toks mažytis gyvūnėlis. Jis per dienas vaikščioja vienas, baugina graužikus ir erzina kaimyno buldogą. Praminiau jį Pups. Panašiai į ChupaChups, tada kaip tik jį turėjau burnoj. Skanus.
Jūroj supas daug laivų, nepyk, kad be sutikimo panaudojau tave, kaip pavyzdį ir, kad (turbūt) išsigalvojau naują žodžio pups reikšmę.

Tai tik 29 žodžiai (+10, nei vidurkis). Bet tekstas aiškesnis ir įdomesnis skaityt. Įrašas jau įgauna bent tris prasmes:
  1. Paaiškina, kad Pups - tai katino vardas;
  2. Pasako, jog tavo kaimynas turi buldogą;
  3. Pasako, jog tau ChupaChups skanūs.
Dar vienas toks įrašas, dar kitas, ir žiūrėk: pertraukos.lt dienoraščiai nebeprimins one.lt forumjoookoo. Nemanot?

P.S. Šis įrašas (be šio post scriptum) susideda iš 287 žodžių (+268, nei vidurkis), bei 1 790 raidžių (+1632.9, nei vidurkis), jei kam įdomu.

5 komentarai:

Riva rašė...

tu daugiau realas,nei humanitaras, taip?

Unknown rašė...

Ogi šaunus straipsnis :) nepaistant to, kad su Tavimi ne visai sutinku... Dienoraštis - labai individualus dalykas. Jis priklauso nuo autoriaus ir nuo skaitytojo. Pvz. man vienas žodis, keliantis daug asociacijų, dienoraštyje gali būti žymiai vertingesnis už paklodę teksto, kuriame nuosekliai, tiksliai ir aiškiai išdėstyta kokia nors istorija. Nesakau, kad tai yra blogai. Įvairovė yra gerai, tik nereikia mėginti pritempti visus prie SAVOJO požiūrio ir poreikio, nes kitų jis gali būti kitoks :)

Saulius rašė...

shreiberg: turiu ir to ir to genuose:) labiau (~95%) realas :) (čia taip spėjai, nes exceliu moku naudotis? :) )

rūta: gerai, tau tas žodis kelia daug asocijacijų, likusiai daugumai skaitytojų jis nekelia jokių. Dauguma visada teisi. o dėl Pritempimo prie savojo požiūrio, taigi toks visos publicistikos tikslas - paveikti skaitytoją.

Emvilke rašė...

Ne. Nors ir tai turėjo įtakos,kad exceliu moki. Paprasčiausiai tavo straipsnis matematinis dėstymas. Mintys labai švarios, loginės. Tarsi sprendžiami uždaviniai.

Unknown rašė...

"likusiai daugumai skaitytojų jis nekelia jokių." - kuo remdamasis mane skiri mažumai, o save - daugumai? :) Darei kokią nors apklausą?..

Renginiai