Redaktorius: 869555966

2008 m. birželio 5 d., ketvirtadienis

Asmenybė: Gintarė Adomaitytė

Praeitą savaitę pertrauka.lt moksleivių kūrybos svetainėje svečiavosi prozininkė, eseistė, žurnalistė - 
Gintarė Adomaitytė. 
   Su ja,kaip ir su Gintaru Grajausku kalbėjomės virtualiaisiais
kanalais:



1.Ar sunku prasimušti į Lietuvos literatūros elitą?


Nežinau. Nesimušu. Dar nebandžiau. Ir kas tas literatūros elitas man sunku įsivaizduoti. Tačiau žinau, kad ne taip jau sudėtinga publikuoti savo rašymus kultūros spaudoje, išleisti knygą. Bent jau prozos knygą. Poetai, man regis, laukia kur kas ilgesnėje eilėje.

2. Jūs menininkas, kokioje erdvėje jūs gyvenate? ( bohemoje ar realybėje?)

Gyvenu Žirmūnuose, pačiame seniausiame kadaise naujo mikrorajono penkiaaukštyje. Retsykiais užklysta bohema - matyt, taip galiu vadinti pasisėdėjimus su draugais per naktį. Nors ir esu pasakų rašytoja, laikau save realiste. Juk nemenka dalis mano knygų - dokumentinė eseistika, kur ne tik faktai labai svarbūs. Matyt, ir gyvenimo pulsas, ir konkretaus laikmečio aromatas. Bandome abu su vyru neapsikrauti nereikalinga buitimi, nekaupiame, negniaužiame juodai dienai, neplanuojame nei statybų, nei prašmatnių remontų. Turime stogą virš galvos. Tas stogas - nuostabiausiame pasaulio mieste - Vilniuje. Ko dar? Taigi, realistai svajokliai - taip galime vadintis.


3. Jei turėtumėte galimybę išvykti kur norite, kokią vietą/šalį
pasirinktumėte? Kodėl?



Nenoriu į jokią kitą šalį. O jei kas nors labai varytų, rinkčiausi Skandinaviją. Man svarbu gyventi ten, kur vanduo (upės, ežerai,, jūra) ir miškai. Bet... Kodėl turėčiau keisti Nerį į kurią nors kitą upę?

4. Kokie Lietuvių ir Užsienio literatūros autoriai Jums imponuoja?


Knygose "Sparnuotos iškabos" ir "Gražuolės vaikai" bandžiau aprašyti dvidešimties rašytojų gyvenimus ir kūrybą. Pradėjau nuo H.Ch. Anderseno, baigiau Tove Janson. Savo pasirinktųjų neišsižadu. Naudojuosi proga ir primenu, kad vienam mano pasirinktųjų - Wiliamui Saroyanui šių metų rugpjūčio 31 dieną sukaktų 100 metas. Tikiu, kad kai kas nupūs dulkes nuo jo primirštų, o tokių šaunių knygų..

5.Kas Jums apskritai yra kūryba?

Gyvenimo būdas. Darbas. Terapija. Bilietas į kitus pasaulius.

6. Praeitą savaitę daugiau dėmesio skyrėte pertraukai, kuo
patraukli/nepatraukli šiuolaikinio jaunimo kūryba?


Visų laikų kūrėjai man nepatrauklūs kai maivosi. O jei konkrečiai apie pertrauką? Jutau, kad žmonės ieško. Bando. Gilinasi. Tikrai negaliu iš jų daugiau reikalauti. Pastebėjau, kad dominuoja vyresnieji. Tai natūralu. Jau gudresni. Linkiu paaugliams sulaukti daugiau dėmesio.


7.Ar pastebėjote pertraukoje ryškesnių talentų? Ar norėsite dar kada
vėl pasisvečiuoti?

Mielai pasisvečiuosiu dar kartą. Gal tada galėsiu kalbėti apie ryškesnius talentus. Jų yra. Nedrįstu skubotai skelbti.


8.Kokios kūrybos reikia šiuolaikinei visuomenei daugiau, lyrikos ar
neišvengiamų modernizmo srovių?


Ir modernizmo srovės, ir eksperimentai menui būtini. Jei žmonės būtų uoliai paisę tradicijų, ir dabar kurtume kaip senovės graikai. Pasaulis atrodytų nuobodokai. Lyrika eksperimentams, o eksperimentai lyrikai netrukdo.

9. Kokie jūsų ateities planai? ( kalbant apie literatūrinį/meninį gyvenimą)


Iš šių metų noriu nedaug: pabaigti praėjusių metų rudenį pradėtą novelę, imtis pjesės. O kada nors... kada nors... Būtinai rašysiu ir trečia knygą apie rašytojus.

10.Ką jūsų gyvenime reiškia batai?

Klausimas specialiai man. Esu ėjikė. Ilgų pasivaikščiojimų mėgėja. Gal net klajoklė. Mano visi tekstai visų pirma išvaikščioti, tik paskui užrašyti. Nepatogių batų neturiu. Kadaise - taip. Pamenu tas egzekucijas "dėl grožio". Vieną dieną joms tariau griežtą ne.
Dėkui už dėmesį!

1 komentaras:

Unknown rašė...

Ačiū Gintarei už nuoširdumą, ir ačiū Rivai už galimybę geriau pažinti Gintarę :)*

Renginiai