Redaktorius: 869555966

2008 m. birželio 10 d., antradienis

Jaunimo organizuota alkoholio prevencija „Išpilk“ !




Vieną gražią balandžio popietę mano el.pašto „karveliai“ - neapsakomai greitas interneto ryšys, atnešė laišką apie akciją „Išpilk“. Mieli kraštiečiai, neapsigaukite – šiuo šūkiu skatinama ne papildyti dar vieną „baliaus“ metu ištuštėjusią „čierkutę“ (nesistebiu, kad nepastebėjote priešdėlio, juk daugiau kartų per savaitę tenka kartoti įpilk – įpilk sulčių, ipilk pieno, įpilk šio to daugiau...), o išpilti alkoholį ir išmest butelį. Žinoma, išmesti jį į šiukšlinę (deja, to nebuvo paaiškinta brangiems visuomeninės akcijos dalyviams), o ne pro langą, kaip padarė daugiausia žiūrovų balsų pelnęs Mažeikių Gabijos gimnazijos abituriento Alvydo Opulskio (mr_anderson) filmuko „Ispilk“ pagrindinis herojus, kuris beje, ir buvo pats Alvydas. Už gamtos šiukšlinimą, mėtant pro langą butelius, jam seniai atleista, daug svarbiau organizatoriams buvo tai, kad vaikinas padeda gelbėti „alchašais“ tampančią lietuvių tautą – už tai Alvydas gavo „superinį“ nešiojamąjį kompiuterį, bet ir čia iškilo problema – jį reikės dalinti į tris dalis, nes Alvydas buvo ne vienas, jie – trys!

Kas paskatino dalyvauti šiame konkurse?

Vieno internetinio portalo narys atsiuntė nuorodą apie šį konkursą. Mane sudomino konkurso idėja, mat jau esu sukūręs ir daugiau prevencinių filmukų. Vienas iš jų apie karą keliuose. Taip pat kaip paskatinamoji priemonė buvo ir prizas.

Kaip kinas atsirado tavo gyvenime?

Kinas atsirado per savotišką žaidimą su draugais – bandydavome montuoti, kurti kokį filmuką. Po poros metų iš to žaidimo gimė ir kino meno kolektyvas Jauna Idėja (Jauna Idėja – šiuo metu klestintis jaunimo kolektyvas Mažeikiuose, neblogai kuriantis, montuojantis filmus: www.jaunaidėja.visiems.lt).

Pats vartoji alkoholį? Koks tavo požiūris į žalingus įpročius?



Kažkiek vartoju, bet ne tiek daug kiek kiti – nemėgstu stiprių gėrimų, išgeriu vieną kitą buteliuką alaus. Ir tik per vakarėlius, kad atsipalaiduočiau ir nebūčiau „balta varna“.

Planuoji savo ateitį sieti su kinu?

Galvoju, norėčiau studijuoti režisūrą, bet šioje meno srityje, kad įstotum reikia išties turėti sugebėjimų, o aš nesijaučiu tvirtai, kad galėčiau įstoti. Todėl galvoju daryti šiek tiek kitaip. Studijjuosiu technologijas, o laisvalaikiu kursiu. Manau, kad yra būdų ir be studijų parodyti savo sugebėjimus.

Kodėl kinas – kuo tave domina ši sritis?

Kinas leidžia man savo vaizduotės vaisius realizuoti tikrovėje. Tiesiog turiu norą kurti ir jis pasireiškia per kiną. (Jautiesi menininkas?) Menininkas – įdomus žodis (šypsosi). Nežinau, ar jaučiuosi toks. Esu „paplaukęs ant“ video meno, bet nežinau ar tiek, kad galėčiau jaustis menininku. Gal tolesnė ateitis tai parodys. Manau, kad menininkas negali be kūrimo proceso, toks jo gyvenimo būdas.(O tu gali?) Aš kolkas galiu, bet man visada norisi kažką sukurti, paimti į rankas kamerą, parodyti kažką žmonėms.

Teko dar kada atsidurti pirmoje vietoje?

Pirmas niekada prieš tai nesu buvęs. Bet kartą su Jauna Idėja atsidūrėme antroje vietoje, tai buvo konservatorių organizuotas konkursas. Ir šįkart ne vienas kūriau filmuką, man padėjo mano draugai – Benas Bėrantas ir Kamilė Sovaitė. Tačiau idėja – mano, „užplaukė“ vieną naktį netikėtai...(Tai kaip dabar pasidalinsite prizą, juk kompiuteris vienas, o jūs – trys?) Tikimės kompiuteriui rasti geresnį savininką ir gautus pinigus investuoti į atskirus tris kompiuterius mokslams.

Kaip pats vertini savo filmą?

Gerai, manau jis visai neblogas. Tačiau buvo išties stiprių konkurentų, todėl galvojau, kad gali ir „neišdegti“ (šypsosi). (Skatinot už jus balsuoti savo draugus?) Žinoma, stengėmės apjungti visus Mažeikius. Manau, kad šis laimėjimas yra sėkmės dalykas, juk mus galėjo nukonkuruoti kiti dalyviai – nugalėjome nedideliu balsų skirtumu.




Galbūt yra režisierius į kurį stengiesi lygiuotis?



Tokio žmogaus neturiu. Stengiuosi kurti, žiūrėdamas mėgėjiškai ir profesionaliai kurtus filmus, mokausi montavimo ir kitų dalykų.

Kaip vertini lietuvišką kiną?

Lietuviškas kinas dar tik bręsta, juk tik dabar Lietuvoje pradėjo finansuoti filmus. (Kokio žanro filmai tau labiausiai patinka?) Labiausiai – fantastika. Panašaus žanro kuriu ir savo filmus. Dažniausiai būna fantastika su siaubo elementais arba komedijos.
Kolkas man svarbiausia idėja, ne itin domina komerciniai filmai. Tačiau komerciniai filmai kartais taip pat praturtina žmogaus vaizduotę, nes į juos investuojama daugiau pinigų vien tam, kad vaizdas būtų tobulas ir patenkintų žmogaus akį.
Prieš kalbėdama su Alvydu apie jį buvau girdėjusi ir ne visai gražių dalykų. Pažįstami pasakojo: „Alvydas „pasikėlęs“, Alvydas sunkiai sukalbamas, kategoriškas žmogus“. Todėl nusprendžiau įsitikinti, ar tai tiesa, pokalbio metu. Kai kalbėjomės vaikinas atrodė be galo paprastas, netgi drovus – kalbėjo nedaug, reikėjo traukte traukti žodžius, taip pat gana kukliai kalbėjo apie savo pergalę, nepamiršo paminėti jam padėjusių draugų. Taip pat atsiuntė tik tas nuotraukas, kuriose visi draugai yra kartu. O apsilankiusi
http://ispilk.holivudas.lt/ , kur galite išvysti nugalėtojo filmuką, radau užrašą: „Ispildziau savo pazada ir sukuriau su Benu B. ir Kamile S. filmuka siam konkursui“. Žinoma, mano pokalbis vyko telefonu, todėl negalėjau matyti jo akių (sako akys – sielos veidrodis), be to Alvydas viso pokalbio metu į mane kreipėsi jūs. Galbūt „amžiaus skirtumas“ ir žurnalitės statusas jam neleido „pasikelti“, nes vaikinas labai apdairiai kalbėdamas rinko žodžius. O galbūt pasakojimai apie jo bjaurų būdą tėra tušti pliurpalai, bet susidaryti savo nuomonę apie jį paliekame spręsti jums.

Konkursą „Išpilk“ organizavo LMS (Lietuvos Moksleivių Sąjunga), todėl nusprendėme išklausyti ir jų – kaip jiems pavyko įgyvendinti savo užsibrėžtą tikslą, kaip vertina nugalėtojo filmą. Kalbėjome su LMS naująja prezidente Grėte Švėgždaite.

Kaip vertini Alvydo filmuką?



Iš tiesų puikiai. Šauniausia buvo tai, kad kiekvienas dalyvis kūrė savotiškai ir dauguma puikiai suprato mūsų konkurso tikslą. Beveik visi filmukai buvo neblogi, bet Alvydas buvo už kitus stipresnis, todėl, mano nuomone, jis buvo įvertintas teisingai ir yra vertas prizo.
Kodėl konkurso tikslas buvo kovoti būtent su alkoholio prevencija? Juk yra ir kitų žalingų įpročių: rūkymas, narkotikai...
Alkoholio problema jaunimo tarpe yra labiausiai paplitusi, o kiti žalingi įpročiai dažniausiai ir prasideda nuo alkoholio vartojimo, rūkymo. Taip pat mes tikime, kad ši akcija bus tęstinė ir greičiausiai nuo rudens ją pratęsime, juk alkoholio problema yra labai opi. Pagal tyrimus buvo nustatyta, kad 87 proc. mokinių nėra abstinentai. Tai reiškia, kad vaikai labai greitai pradeda vartoti alkoholį. Žinoma, viena tokia akcija mes nepakeisime viso Lietuvos jaunimo, bet tikime, kad žingsnelis po žingsnelio mokiniai vis labiau įsitrauks į prevencinių filmukų kūrimą, taip daugiau sužinos apie alkoholio žalą ir sieks atsikratyti šių žalingų įpročių.

Komentarų nėra:

Renginiai