Redaktorius: 869555966

2008 m. liepos 2 d., trečiadienis

Dragas - saviraiška ar beprotybė?




Svylančių padangų kvapas, ratų žymės įkaitusiame asfalte, alaus ar sidro skardinės rankose.
Trumpiau - „dragas“. Azarto ir adrenalino mėgėjams – tai saviraiška, eiliniam piliečiui – beprotybė.

Neseniai gavome informacijos,kad Ruklos poligono teritorijoje esančiame oro uosto pakilimo take, ketvirtadienio vakarais renkasi „dragistai“. Įdomu, dieną vyksta pratybos, bandomi sprogmenys, o vakarėjant čia susirenka žmonės tiesiog papramogauti. Nieko blogo tame ir neįžvelgtume, tačiau dar geriau būtų, jei tokie „renginiai“ būtų įteisinti, gautų sutikimus.

Į „dragą“ su mažamečiais vaikais

Neturėdami kam palikti saugoti vaikų,o gal norėdami,kad ir jie išvystų automobilių lenktynes netik filmuose, jaunieji tėveliai kartu su savim vežasi ir atžalas. Kol tėčiai stebi ar dalyvauja lenktynėse, mamytės lėtai siurbčioja sidrą, vaikai ramiai kapstosi kiek toliau nuo pakilimo tako, esančiame smėlyje. Tame pačiame smėlyje, į kurį per pratybas krenta sprogmenys.

Geriausiai pasirodžiusiems – simbolinės taurės

Ant vieno iš „dragininkų“ automobilio puikavosi sudėtos taurės. Jos labiau priminė suvenyrines, nei pagamintas iš brangaus metalo. Tačiau ir toks paskatinimas paglosto savimeilę, o kur dar plojimai. Greičio entuziastas pasivadinęs „Extreme“ sakė,kad taurės skirtos greičiausiajam ir garsiausiai automobilio aparatūrai. Papasakojo,kad be šių rungčių būna ir slalomas, bei individualūs pasirodymai.

Pradžia – draugai ir meilė automobiliams

Kas paskatino pradėti „draguoti“ ir kaip tai vyksta Vilniuje, kalbėjomės su vilniečiu, vadinkime jį tiesiog Arūnu.


Kiek laiko jau „draguoji“?
Prisiminti reikia, manau jau metai. Pradėjau pernai, kai tik gavau teises.

Kas įtraukė į tokią gana pavojingą veiklą?

Meilė automobiliams. Draugai. Iš pradžių buvau tik žiūrovas. Patiko, tuomet ir pats pradėjau „draguoti“.

Ar žinai iš kur kilęs šis užsiėmimas?


Amerika. Spėju,kad iš Amerikos. Juk ten žmonės prisigalvojo netikėčiausiu dalykų.

Ar buvai susidūręs su nelaimingais atsitikimais? Ar dažnai apgadinami automobiliai?

Teko matyti. Bet pačiam nieko tokio „draguojant“ dar nenutiko. O automobiliai sugadinami labai retai.

Kaip dažnai būna „dragai“,kuriuose dalyvauji?

Ketvirtadieniais, gal ir sutapimas,kad taip pat kaip Jonavos rajone. Tiesiog ketvirtadienis gera diena – darbo savaitė prie pabaigos, be to nieks neišvažiuoja į jokius sodus ar kaimus, kaip penktadieniais.


Ar daug žmonių susirenka taip papramogauti, kokio amžiaus?

Paprastai būna apie 200 – 300 automobilių, o amžius tikrai labai įvairus.

O kaip pats manai, ar tai yra legalu?

Jeigu valdžia neskiria vietos ir kaip visada tik bausti gali, o tokia veikla įdomi ir reikalinga, tai tenka ją užsiimti kur nors atokesnėje vietoje.

Degalų negaila?

Visada jų gaila būna,kai jie baigiasi. Kiek yra, tiek važiuoji. O jeigu pagauni azartą, tai leki į artimiausią degalinę ir pasipildai. Tiesą sakant, tuomet jau neskaičiuoji.

Ar lenktyniauja tik miestiečiai?


Ruklos poligono oro uosto pakilimo take renkasi daugiau nei 300 „dragininkų“ – iš Jonavos, Kauno ir kitų aplinkinių rajonų. Nenuostabu,kad ketvirtadienių vakarais Jonavoje sumažėja eismo įvykių. Mėgstantys raliuoti, visą adrenaliną išlieja svilindami padangas ant pakilimo tako. Tačiau ar ši pramoga tik miestiečiams? Ar populiarus toks užsiėmimas kaimo žmonėms? Apie tai kalbėjomės su Prienų rajone, dideliame ūkyje, gyvenančia mergina.

Ar „draguojate“ su traktoriais?

Taip, dažniausiai naktį, po visų darbų lenktyniaujame žvyrkeliais. Su traktoriais kitaip, visai kita jėga. Jie ūžia, kaukia, bilda.

Ar šis lenktyniavimas susilažinus, ar jis būna ekspromtinis?

Tiesiog pramoga po darbo. Nėra jokių varžybų, lenktynių. Viskas draugiškai.

O kokiose lenktynėse dar esi dalyvavus, stebėjus?

Na, pas mus yra 9 kilometrų gana tiesus keliukas, tai būdavo vasarą privažiuoja motociklininkų pora dešimčių ir jie tarpusavyje lenktyniauja.

Rinktis Jums
Nutrūktgalviški užsiėmimai vis dažnesnis reiškinys mūsų visuomenėje. Kas šokinėja su gumom nuo televizijos bokšto, kas leidžiasi parašiutais,o kam negaila ne vienos dešimties litų pakloti ant degalų ir mašinos remonto, vardan to,kad galėtų beprotiškai pasilinksminti.
„Dragai“ vyksta užmiesčiuose, dažniausiai nelegaliai. Šis viešai neafišuojamas užsiėmimas gana pogrindinis, apart „Autoklubų“ organizuojamu varžybų.
Taigi, kas svarbiau - meilė mašinoms, noras būtų geriausiu ar nesuluošintas gyvenimas ir automobilių tausojimas. Rinktis Jums.



Info - jonava.org, lrytas.lt




 

Komentarų nėra:

Renginiai