Redaktorius: 869555966

2008 m. rugpjūčio 4 d., pirmadienis

Jaunimas- mūsų šalies rytojus

Dažnai sunku susieti dvi sąvokas- jaunimas ir politika. Kodėl? Eilinio žmogaus pasąmonėje yra suformuotas maždaug toks jauno žmogaus prototipas: kvailiojantis, neturintis tikslo, mėgstantis linksmintis, besidomintis sportu, mada, matantis tik save ir pora savo draugų. Tačiau kuo toliau, tuo labiau yra pastebima, kad šis prototipas keičiasi ir turi formuotis iš naujo.

Jauni žmonės buriasi į grupes, mažas bendruomenes- atsiranda vis daugiau jaunimo organizacijų, kurių kiekviena turi skirtingus tikslus, požiūrį į supančią aplinką, skirtingą veiklos kryptį.Tačiau skirstant „stambiai“ yra dvi jaunimo organizacijų grupės- vienos jų visiškai savarankiškos ir nuo nieko nepriklausomos, kitos- su užnugaryje esančiomis politinėmis partijomis.

Artėjant rinkimams, aktyvesnėmis tampa tiesiogiai su politinėmis partijomis susijusios jaunimo organizacijos. Dauguma partijų savo gerų darbų sąraše turi panašų įrašą į „Jaunimo veiklos finansavimas“ ar „Lėšos jaunimo organizacijai“. Pavyzdžiui, Darbo partija yra Jaunimo organizacijos „Darbas“(JOD) „tėvelis“, Koncervatoriai remia Jaunųjų koncervatorių lygą(JKL), Liberalų ir centro sąjunga padeda Jauniesiems liberalcentristams(JLC). Tačiau politinės partijos iš to gauna ir ne mažai naudos- prieš rinkimus, jaunieji politikų pasiekėjai tampa rinkiminės kompainijos dalimi.
Rodos, gražu- politikai remia jaunų žmonių idėjas ir padeda jas įgyvendinti, tačiau, ar daug už tai reikalauja? Pakalbinome Jaunųjų liebralcentristų Jonavos skyriaus narę Vytautę Seinauskaitę.

Nuo kada priklausai šiai organizacijai?Kodėl įstojai?

Jauniesiems liberalcentristams priklausau daugiau nei pusė metų (toliau JLC). Įstojau į šią organizaciją todėl, kad visada domėjausi politika bei Lietuvoje vykstančias įvykiais. Įsikūrus JLC skyriui Jonavoje, nedvėjodama užpildžiau anketą ir mane prėmė.

Koks tavo santykis su politika, politinėmis partijomis ir nuo kada jis toks?

Politika domėjausi visada, man visada rūpėjo, kas vyksta Lietuvoje. Žavėjausi žmonėmis, kurie sugeba valdyti šalį, yra savo partijos lyderiai ir priima sprendimus, kurie yra svarbūs mūsų šaliai ir įtakoja mūsų gyvenimą. Tad šiuo metu kiek galiu, tiek prisidedu prie politinės ir visuomeninės JLC veiklos. Be to, palaikau Liberalų ir Centro sąjungą, todėl, kad ši partija daug dėmesio skiria jaunimo problemoms, prieš priimdami galutinius sprendimus arba išsakydami savo poziciją seime visada atsižvelgia į jaunimo nuomonę
.
Kuo norėtum tapti ateityje?

Tikrai žinau, kad noriu studijuoti Kauno Medicinos universitete. Tačiau savo politinės ir visuomeninės veiklos nenutrauksiu. Manau, kiekvienam piliečiui turi rūpėti Lietuvos gerovė ir ateitis. O vėliau galbūt dirbsiu valstybinėje institucijoje, pavyzdžiui, Lietuvos respublikos Sveikatos apsaugos ministerijoje, kur galėčiau pritaikyti savo žinias ir gebėjimus.

Artėjant rinkimams, suaktyvėja politinių jaunimo organizacijų veikla. Ar ir jūsų organizacijoje galioja šis dėsnis , jei taip, kaip ji suaktyvėja?

Savaime aišku, vis dėlto esame politinė jaunimo organizacija ir dalyvaujame visuose Lietuvos politiniuose procesuose, o rinkimai yra vienas iš svarbiausių. Tačiau nieko nedarome prieš savo valią. Šiuose rinkimuose turime savo jaunimo kandidatą Daną Dambrauską, kurį aktyviai palaikome. Prasidėjus rinkiminei kampanijai tikrai teks agituoti, teikti informaciją apie rinkiminę programą, kai kurie JLC nariai dirbs rinkiminiuose štabuose. Visa ši veikla mums patinka, tai neįkainojama patirtis, galimybė sutikti daugybę įdomių žmonių, lavinti savo įgūdžius.



Taigi, jaunimas patenkintas bendradarbiavimu su politinėmis partijomis.Politikai jaunuolius finansuoja, suteikia galimybę iš arčiau pamatyti tai, kaip vyksta šalies valdymas, vyresniems nei ašuoniolikos metų organizacijų nariams siūlo būti rinkimų komisijoje.

„Nemanau, kad organizacijos veikla suaktyvėja artėjant rinkimams, pasikeičia tik veiklos pobūdis. Skatinimo organizacijoje nepastebėjau, tačiau besidomintiems yra suteikiamos visos galimybės pamatyti rinkimų „virtuvę“ iš arti ir prisidėti palaikant savo favoritus.“,- teigia Jaunųjų koncervatorių lygos(JKL) Marijampolės skyriaus narė Simona Bobinaitė.

Matome, kad jaunimas veržiasi į visuomeninę veiklą, rodo, kad turi motyvaciją, tikslą. Džiugu, kad dauguma tų tikslų susiveda į vieną- Lietuvos ateitį. Iš viso to galime teigti, kad politikai pastūmėja jaunimą teigiamos veiklos link ir tai teikia gerų vilčių. Ar mūsų visuomenė tobulėja? Spręsti Jums.



Kaišiadorių rajono laikraštis
"Atspindžiai"


Bor.

Komentarų nėra:

Renginiai