Redaktorius: 869555966

2008 m. rugpjūčio 3 d., sekmadienis

Stovykla, kurioje ne tik pailsi, bet ir išmoksta





Į internetinės paieškos portalą įvedus raktinę frazę „Vaikų vasaros stovyklos“, išmeta daugybę pasiūlymų, kur vaikas ar paauglys gali smagiai ir naudingai praleisti dalį savo atostogų. Kalbų, poilsinės, turistinės, kaimo turizmo, kelionių, vandens ir daugybė kitų stovyklų užsienyje ir Lietuvoje, bet iš kur žinoti- kas geriau?


Išskirtinai giriama.Bet ar teisingai?

Vienas paieškos rezultatų randa tokias citatas:“Apie šią stovyklą galima būtų parašyti knygą...”; “Atgaja” - tai tokia vieta, kur negalima nuobodžiauti.”; “Noriu patarti tėvams: jeigu galite, sudarykite savo vaikams sąlygas, kad jie galėtų geriau pažinti gyvenimą, pabūti be kartais perdėtos tėvų globos, prižiūrimi kitų atsakingų žmonių. Ypač “Atgajos” stovykla vertinga savo programa, gera atmosfera, užtikrinta globa.” ;“Tai buvo pačios geriausios ir gražiausios mano atostogos.” Ir kurio vaiko ar tėvo nesudomintų tokie įspūdžiai? Žinoma, dažnam kyla įtarimas- žodžiai labai saldūs, taigi, didelė tikimybė, kad melagingi.

Kas tai per stovykla?

Lietuvos Atgaja- tai kūrybinė stovykla, kurios pagrindinė programos kryptis-tautotyra. Dešimt dienų-tokia vienos pamainos trukmė- vaikai žaidimų, bei įvairių kūrybinių užduočių keliu yra pažindinami su lietuviškomis šventėmis, papročiais, tradicijomis, mokomi lietuvių liaudies dainų bei šokių, kurie, kad ir kaip keista, vaikams labai patinka.
Kiekvienais metais stovykloje įgyvendinamos įdomios kūrybinės programos, tai- kalendorinių švenčių, šeimos švenčių, mitologinė, istorinė, teatrinė, menų, pasakų. Kasmet vaikus žavi ir pritraukia tai, kad kiekviena pamaina- su savita ir skirtinga veikla.
Vaikai vaidina vakaro programoje

Atgajietiškas šeimyniškumas

Atgajoje vaikai yra skirstomi į šeimynas, vadovai vadinami mamomis ir tėčiais- tai suteikia stovyklai bendrumo ir artumo jausmą, kuris sukuria stovykloje gerą ir jaukią atmosferą. Vaikas, pirmą kartą atvykęs į Lietuvos Atgajos stovyklą, jaučiasi keistai- kitų stovyklautojų bei vadovų atvirumas bei draugiškumas stebina, tačiau jau pirmosios dienos pabaigoje mažasis atgajietis supranta, kaip tai puiku.
Šioje stovykloje yra gimusi nauja sąvoka, naujas apibūdinimas- atgajietis. „Seno“ atgajiečio paklausus, kokį žmogų galime taip vadinti, šis nedelsdamas atsako:“ Atgajietis- tai laisvas, draugiškas, šiltas, atviras, kuriantis ir drąsiai save išreiškiantis žmogus, kuris neįsivaizduoja savo vasaros be stovyklos Lietuvos Atgaja“.
Šeimyniškumas

Vadovai ir stovyklos diena

Atgajos vadovai- savanoriškai dirbantys(savanoriškas darbas- darbas, kurį žmogus dirba savo noru, neprašydamas atlygio), kūrybingi, iniciatyvūs, rūpestingi, išklausę mokymus ir kruopščiai atrinkti aukštųjų mokyklų studentai. Tai žmonės, kurie kuria stovyklos programą ir yra atsakingi už vaikus. Tačiau Atgajoje, kitaip nei kitose stovyklose, vadovai yra labai artimi vaikams- jų ir vaikų santykis žavi atvirumu ir šeimynišku bendravimu: stovyklautojai vadovus vadina mamomis ir tėčiais, o šie – dukromis ir sūnumis ir tai nėra dirbtina- viskas išeina labai natūraliai.
Stovyklos diena- su programa, kuri užtikrina, kad vaikas turės ką veikti. Iki pietų vaikai mokomi įvairiausių dalykų-folkloro, teatro, dailės, rankdarbių. Nuo pietų iki pavakarių vyksta pasiruošimas vakaro programai- vaikai kuria spektaklius, įvairią atributiką, kostiumus, dekoracijas,dainas, stato, konstruoja. Vėliau- vakaro programos pristatymas, o po vakarienės visi renkasi prie laužo, kur dainuoja jau tradiciškas Atgajos dainas, šnekuočiuojasi, šoka liaudies šokius.
Vadovai, vienai dienai virtę piktosiomis dievybėmis Kaukais

Lietuvos Atgaja- geriausia stovykla?

Apie šią stovyklą galima kalbėti ir pasakoti daug, bet išvada viena- tai stovykla, kurioje vaikas ne tik pailsi, susiranda daugybę draugų, bet ir išmoksta daug naujo.Vienos lituanistinės mokyklos mokytojas teigia: “Lietuvos Atgajos” idėjos visiškai atitinka mūsų mokyklos idėjas, tačiau stovykloje jas daug lengviau įgyvendinti. Vaikai daug išmoksta (pvz. kalbos) ne tėvų ir mokytojo, bet situacijos, gyvenimo verčiami. Visa tai duoda tokių rezultatų, apie kuriuos mes galime tik svajoti. Todėl aš manau, kad dvi savaitės stovykloje prilygsta mūsų darbo mokykloje metams, o gal ir daugiau...”.

Kaišiadorių rajono laikraštis
"Atspindžiai"


Bor.

4 komentarai:

Unknown rašė...

Iki, porai savaičių išvažiuoju į Atgają :)

aprašymai vis tiek niekad nepakeis to, kas yra joje.

Anonimiškas rašė...

taaaaip.ten dieviška.

Anonimiškas rašė...

galbut

Riva rašė...

Puikus straipsnis :) tokia gera energetika sklinda,kad patikėjau,jog atgaja - dievų buveinė :)

Renginiai